Beat the bells

Jo Zanders (LKMTiV) / Luc Mishalle (MetX) / Richard de Waardt (Stadsbeiaardier)

Zaterdag 10 augustus
Laurenstoren / Grotekerkplein / Stadspodium
Drie concerten van +/- 30 minuten
Start om: 14u / 15u / 17u

Voorstellingen duren +/- een half uur en beginnen om 14u, om 15u en om 17u. Startplaats van LKMTiV is de Hoogstraat, ter hoogte de Mc Donalds. Vervolgens begeven ze zich naar het Grotekerkplein (stadspodium). Wees welkom! Dansen mag! Toegang gratis


Torenspektakel

Een niet te missen cross-over stadsconcert! Uniek en spectaculair. Vette grooves, dansbare gekte, guerilla beats, bronstige brass, (noord)-Afrikaanse ritmes en 17e eeuwse klokken zoals je ze nog nooit hebt horen swingen. Carillon (49 klokken), Brass (4 blazers) en percussie (7 drummers) spelen samen op straat, maar óók hoog vanuit de Laurenstoren!

Jo Zanders (LKMTiV), Luc Mishalle (MetX) en Richard de Waardt (stadsbeiaardier R'dam) gaan de uitdaging aan om samen een uniek muzikaal cross-over project te ontwikkelen, op maat gemaakt van de Laurenstoren, het Grotekerkplein en het 17e eeuwse carillon. LKMTiV (7 percussionisten) begint op straat en brengt het publiek alvast in de juiste stemming. Luc Mishalle (saxofoon) en vier andere blazers bevinden zich alvast hoog in de Laurenstoren, samen met stadsbeiaardier Richard, die 49 klokken tot zijn beschikking heeft. Na een dialoog tussen de grondtroepen en de torenmuzikanten klimmen de drummers omhoog met hun trommels, maar liefst 307 treden. Vervolgens ontstaat er een ritmisch, opzwepend samenspel tussen drums, percussie, brass & klokken, uitgestrooid vanuit de Laurenstoren over het Grotekerkplein. De muziek van de Brusselse saxofonist en componist Luc Mishalle staat centraal. Zijn muziek is het resultaat van een langdurige liefde voor en scherpe analyse van (noord)-Afrikaanse ritmes. Op deze ritmes worden melodielijnen geënt die referen aan jazz, hedendaagse muziek en niet-westers idioom.

We spelen in totaal drie voorstellingen op deze dag. Mis het niet! Voorstellingen duren +/- een half uur en beginnen om 14u, om 15u en om 17u. Startplaats van LKMTiV is de Hoogstraat, ter hoogte de Mc Donalds. Vervolgens begeven ze zich naar het Grotekerkplein. Wees welkom! Dansen mag! 


LUC MISHALLE
Luc Mishalle (°1953) is een musicus met een zeer eigenzinnig parcours. Vanaf 1976 werkt hij als musicus en componist bij theatergroepen als: Welfare State International, Emergency Exit Arts (G.B.), Dogtroep (Nl), Internationale Nieuwe Scene en Tiedrie (B). Tegelijkertijd speelt hij bij de ‘jazzfanfare’ St Juttemis (Nl). Vanaf 1983 werkt hij vooral rond muziek van minderheden en richt hij een reeks groepen op die op Europees niveau doorbreken: Belçikal, Raï Express, Marakbar…

Daarnaast speelt hij ook met alle grote namen uit de geïmproviseerde muziek en krijgt hij verscheidene compositieopdrachten van Vlaamse instellingen: Monty, Vooruit, Stad aan de Stroom, CCB, Walpurgis, Zuiderpershuis…Vanaf 1988 is hij ook actief in de hedendaagse muziek: hij speelt 10 jaar bij Blindman!, en occasioneel bij groepen als Ictus en QO2. Vanaf 2000 werkt hij terug regelmatig als componist en/of uitvoerder bij theaters als het muziek LOD, De Werf, hetPaleis, theater Stap (B),  Ro-theater, DNA…(Nl). Hij publiceerde in verschillende tijdschriften en boeken en realiseerde een twintigtal cd’s en LP’s.

Sedert 1998 is hij artistiek directeur van MetX (voorheen De Krijtkring) en ontwikkelt daar o.m. Al-Harmoniah, Fanfarrah, Aywa!, Remork en Marockin’ Brass. Hij treedt ook regelmatig op als curator van stadsevenementen (Antwerpen 93 met reisduideven en kleurpotloden, het openingsfeest van Brussel 2000, Zinneke Noord-west 2000, 02 en 04, Ode Gand 2004, BRXLBRAVO 2005 en 07, Samhain Neerpelt 2006, 08, 10 en 12,  Stadsvisioenen Mechelen 2009).

Hij is bestuurslid van verschillende verenigingen en tussen 2008 en 2012 voorzitter van de beoordelingscommissie muziek van de Vlaamse Gemeenschap (voorheen lid).

In 2017 ontving hij de Prinses Margriet prijs van de European Cultural Foundation.


JO ZANDERS
Jo Zanders (°1975) vond zijn eerste snaredrum op zolder bij zijn grootvader. Wat begon met het naspelen van de traditionele Limburgse schutterskorpsen groeide uit tot zijn grote passie voor mobiele drumgroepen.

Tijdens zijn studies Sociale en Culturele Antropologie aan de K.U.Leuven ontmoette hij Luc Mishalle en werd lid van Al Harmoniah. In 2000 richtte hij samen met Mishalle en Michael Weilacher de groep “Fanfarrah” op voor de eerste editie van de Brusselse Zinneke Parade. In het kielzog hiervan ontstonden de Fanfakids, die nog steeds zeer actief zijn. Deze projecten vormden het begin van zijn parcours: (meestal) mobiele percussiegroepen, zelfgebouwde instrumenten & originele grooves met de straat als podium.

Naast zijn werk voor De Krijtkring en het latere MET-X (Saxafabra, Bagadski, VelotroniX, …) is hij actief in de folkscène met o.a. Göze, KV Express en Dazibao of speelt hij voor een jong publiek met Zannemie & De Bende. Het grootste deel is hij actief in zijn thuisbasis Leuven waar hij de bezieler is van De Batterij: een eenmansorganisatie waarbinnen verschillende percussieprojecten (DROM, LKMTiV, FabotastiX) en een instrumentenatelier onderdak vinden.


RICHARD DE WAARDT
Richard de Waardt (°1982) is geboren te Vlaardingen. Hij studeerde o.a. aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en behaalde het einddiploma met grote onderscheiding in 2010. Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en sinds 2019 is hij tevens stadsbeiaardier van Tholen & Sint Maartensdijk. Richard won verschillende (eerste) prijzen op internationale beiaardwedstrijden en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland, waaronder de Scandinavische landen en de VS. In Rotterdam neemt Richard de klokken graag mee op avontuur. Zo speelde hij bijvoorbeeld samen met Eric Vloeimans en het New Rotterdam Jazz Orchestra in concertgebouw De Doelen. Iedere zomer is er een waaier aan projecten en concerten te beleven rond de Rotterdamse klokkentorens. Zie www.torenmuziek.nl voor meer informatie.

Als accordeonist speelt Richard in de groep "Kampa Kampa!" Ze brengen muziek die swingt, ontroert, beweegt en leeft. Zie www.kampakampa.com. Eigen repertoire wordt afgewisseld met wereldmuziek, tango's, chansons en luisterliedjes. Richard is ook oprichter en drijvende kracht achter Daar Zit Muziek In. Een onderneming die zich richt op muziek in het basisonderwijs via workshops en schoolvoorstellingen. Samen met zijn vrouw Dina Verheyden vormt hij het duo Kampanula. Ze ontwikkelen en spelen muzikale theatervoorstellingen voor iedereen vanaf 6 jaar. 

LKMTiV - Jo Zanders & zijn zes percussionista’s

Luc Mishalle - tenor en sopraansax (componist)

Jo Zanders - Groovebaas

Richard de Waardt - Beiaard

Richard de Waardt - Beiaard

Julie Soblet: euphoneum

Joris De Beer: trompet/bugel

Véronique Delmelle: alt, bariton, sopranino sax

Beelden uit een eerder project met Jo Zanders & Richard de Waardt 

Concert mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsmuziek Rotterdam