Brass & Bells

BEIAARD & KOPERKWINTET

Maandag 26 augustus 2019
Stadhuistuin Rotterdam
20u - 21u15 (tuin open om 19u30)

Gratis toegang, maar reserveren verplicht!


Zomeravondconcert

Vorig jaar speelden Pelgrim Brass en stadsbeiaardier Richard de Waardt voor het eerst samen in de mooie tuin van het Rotterdamse stadhuis. Het was een prachtige avond en smaakte naar meer! De koperen klanken van het Rotterdamse kwintet mengen prachtig met het brons van de 63 klokken van het carillon in de stadhuistoren en de muzikale mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Dit jaar ontwikkelden de musici een geheel nieuw programma, op maat gesneden van de sfeervolle stadhuistuin en gebruikmakend van de mogelijkheden die de locatie biedt qua akoestiek en ruimte. 

Pelgrim Brass & Richard de Waardt stellen een gevarieerd en zeer aantrekkelijk programma samen, van G.F. Handel tot P.I.Tchaikovsky en van originele muziek voor (toren)blazers en beiaard tot eigen- en uitzinnige arrangementen, speciaal gemaakt voor deze avond. Kortom; toeters en bellen op het hoogste niveau! 


BAKKIE TROOST

De poorten van de tuin openen exact om 19u30. Vanaf dan bent u van harte welkom in de centrale hal van het stadhuis waar u kunt genieten van een (gratis) kopje koffie of thee. De tuin is bereikbaar via de zij-ingangen langs Doelwater en de Stadhuisstraat. Er zijn stoelen voorzien en er staan luisterbanken in de tuin. Let op: de hoofdingang van het stadhuis is gesloten.

100-JARIGE ROTTERDAMSE TRADITIE

Carillonconcerten in de tuin van het stadhuis zijn een traditie die terugloopt tot 1916. In 2016 bliezen we de woensdagavond-carillonconcerten nieuw leven in. We hopen, net als voorgaande jaren, weer op een groot aantal bezoekers!


Watermark-Logo-original-pelgrim-Brass.png
 

Één van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de koperblazers van Pelgrim Brass elkaar hier tegen het lijf zijn gelopen. Aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft voor het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek. Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op verschillende festivals is inmiddels al gedaan, en het ensemble is in Augustus 2015 verder gaan zoeken naar de achtergrond van de Pilgrim Fathers. Een dagboek van één van de pelgrims en de negende symfonie van Dvorak waren de rode draad door de ‘Pelgrim Expeditie’ tijdens het Grachtenfestival 2015. Het ensemble focust zich vooral op het maken en spelen van eigen programma’s en gaat verassende verbintenissen met andere artiesten aan zoals het solo spelen als kwintet met een volledig fanfare orkest. Daarbij is het ensemble ook niet vies van een stukje volksmuziek of een ‘blue note’… Zo speelde het ensemble met het ‘Paradiso Orchestra’ concerten met de Top24 allertijden waarin niet alleen klassieke werken van Mahler en Bach stonden, maar ook The Beatles en Rage Against the Machine.

In de herfst van 2014 ontstond een samenwerking met organist Gerard van der Zijden waarmee het kwintet hun eerste CD heeft opgenomen onder de titel ‘Organic Brass’ in samenwerking met STH Records. Deze CD is gevuld met nieuwe arrangementen van de muzikanten zelf en gaat als een tijdreis door vele stijlen.

Richard de Waardt - Foto Sanne Donders.jpg
Brass & Bells - Pelgrim Brass.png

 

Concert mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsmuziek Rotterdam