Brass & Bells

BEIAARD & BLAZERSKWINTET

Vrijdag 14 september 2018
Stadhuistuin Rotterdam
19u30 - 21u (tuin open om 19u)


Zomeravondconcert

Het prachtige decor van de tuin van het Rotterdamse stadhuis vormt de concertzaal van een zeer unieke ontmoeting. De vijf muzikanten van Pelgrim Brass komen samen met Stadsbeiaardier Richard de Waardt hoog van de toren blazen!

De koperen klanken van het Rotterdamse kwintet mengen prachtig met het brons van de 63 klokken van het carillon in de stadhuistoren. De muzikanten stellen een gevarieerd en zeer aantrekkelijk programma samen, van Gershwin tot Bach en van originele muziek voor (toren)blazers en beiaard tot eigen- en uitzinnige arrangementen, speciaal gemaakt voor deze avond. Kortom; toeters en bellen op het hoogste niveau!

100-JARIGE ROTTERDAMSE TRADITIE
Carillonconcerten in de tuin van het stadhuis zijn een Rotterdamse traditie die terugloopt tot 1916. Precies 100 jaar later, in 2016, bliezen we de woensdagavond-carillonconcerten weer nieuw leven in. We hopen ook dit jaar dus weer op een talrijke opkomst, zodat we van de zomeravond-concerten weer een echte Rotterdamse traditie kunnen maken!


Watermark-Logo-original-pelgrim-Brass.png
 

Één van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de koperblazers van Pelgrim Brass elkaar hier tegen het lijf zijn gelopen. Aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft voor het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek. Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op verschillende festivals is inmiddels al gedaan, en het ensemble is in Augustus 2015 verder gaan zoeken naar de achtergrond van de Pilgrim Fathers. Een dagboek van één van de pelgrims en de negende symfonie van Dvorak waren de rode draad door de ‘Pelgrim Expeditie’ tijdens het Grachtenfestival 2015. Het ensemble focust zich vooral op het maken en spelen van eigen programma’s en gaat verassende verbintenissen met andere artiesten aan zoals het solo spelen als kwintet met een volledig fanfare orkest. Daarbij is het ensemble ook niet vies van een stukje volksmuziek of een ‘blue note’… Zo speelde het ensemble met het ‘Paradiso Orchestra’ concerten met de Top24 allertijden waarin niet alleen klassieke werken van Mahler en Bach stonden, maar ook The Beatles en Rage Against the Machine.

In de herfst van 2014 ontstond een samenwerking met organist Gerard van der Zijden waarmee het kwintet hun eerste CD heeft opgenomen onder de titel ‘Organic Brass’ in samenwerking met STH Records. Deze CD is gevuld met nieuwe arrangementen van de muzikanten zelf en gaat als een tijdreis door vele stijlen.

Richard de Waardt - Foto Sanne Donders.jpg

 

Concert mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsmuziek Rotterdam