chansons & improvisations

Carillon solo & Kampa Kampa!

Woensdag 17 juli 2019
Stadhuistuin Rotterdam
20u - 21u30 (tuin open om 19u30)

Gratis toegang, maar reserveren verplicht


Zomeravondconcert

Een heerlijk zomeravond-concert in de prachtige tuin van het Rotterdamse stadhuis. Gratis toegankelijk. U wordt getrakteerd op Franse muziek in de tuin én vanuit de toren!

Kampa Kampa! is het kwartet van stadsbeiaardier Richard de Waardt (gitaar/accordeon/contrabas/klarinet/zang). Deze avond brengen ze de stadhuistuin in Franse sferen met swingende chansons, Brusselse blues, hot club de France, valse musette en zuidelijke improvisaties. De muzikanten spelen onder de mooie bogen van het stadhuis.

De muziek in de tuin wordt afgewisseld met carillonmuziek uit de toren. Op 65 meter hoogte zit beiaardier Tom van Peer. Een Vlaamse klaviervirtuoos, gespecialiseerd in improvisatie op het carillon. Tom speelt een volledig Frans programma met muziek van o.a. Yves Montand, Edith Piaf, Jean Ferrat en Jacques Brel. Via een groot scherm is Tom beneden in de tuin goed te zien.

BAKKIE TROOST
De poorten van de tuin openen exact om 19u30. Vanaf dan bent u van harte welkom in de centrale hal van het stadhuis waar u kunt genieten van een (gratis) kopje koffie of thee. De tuin is bereikbaar via de zij-ingangen langs Doelwater en de Stadhuisstraat. Er zijn stoelen voorzien en er staan luisterbanken in de tuin. Let op: de hoofdingang van het stadhuis is gesloten.

100-JARIGE ROTTERDAMSE TRADITIE
Carillonconcerten in de tuin van het stadhuis zijn een traditie die terugloopt tot 1916. In 2016 bliezen we de woensdagavond-carillonconcerten nieuw leven in. We hopen, net als voorgaande jaren, weer op een groot aantal bezoekers!


TOM VAN PEER

Tom Van Peer (°1975) woont in Mechelen (BE) en is beiaardier van Lokeren en Puurs. Hij studeerde piano aan de Internationale Jazzstudio in Antwerpen en beiaard aan de Koninklijke beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. In 1998 behaalde hij zijn laureaatsdiploma en in datzelfde jaar werd hij eerste laureaat van de Internationale ‘Koningin Fabiolawedstrijd’ voor beiaard. Hij behaalde tevens de prijs van SABAM voor de beste vertolking van een hedendaags Belgisch werk. Hij was reeds jurylid bij verschillende belangrijke beiaardwedstrijden, o.a. Internationale Koningin Fabiolawedstrijd (edities 2003, 2008, 2014 en 2019) en wordt ook regelmatig uitgenodigd als gastdocent  improvisatie tijdens masterclasses. Hij is een fervent vertolker van jazz op beiaard en zijn improvisaties in diverse stijlen getuigen van zijn creativiteit met muziek. Hij geeft pianoconcerten, beiaardconcerten in binnen- en buitenland, en organiseert muziekprojecten met opvallende combinaties zoals: beiaard/ accordeon – piano/poëzie – beiaard/strijkorkest/koor. Met Lucy Kloeck vormt hij het ‘Duo Amadina’. Zij treden regelmatig op met diverse instrumenten. Lucy is sopraan, speelt viool en nyckelharpa, Tom begeleidt met piano, beiaard of accordeon. Sinds 2012 is hij leraar aan de Mechelse beiaardschool voor het vak ‘improvisatie’. Dit jaar heeft hij de prijs Lion-Francout gewonnen, een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan een blinde person die door zijn moed en activiteiten, de bezwaren van zijn handicap overstijgt. 


KAMPA KAMPA!

Kampa Kampa! is een kwartet met een eigenzinnig geluid. Ze brengen muziek die swingt, ontroert, beweegt en leeft. Op geheel eigen wijze geven ze vorm aan Argentijnse tango's, Franse chansons, zuiderse ritmes en verhalende luisterliedjes. Eigen werk wordt afgewisseld met interpretaties van bekende en minder bekende muziek uit vele windstreken. Gitaar, accordeon, contrabas, klarinet en zang. Akoestisch en levend. Toegankelijk, origineel en bewogen. Vier muzikanten met verschillende achtergronden vonden elkaar in hun liefde voor muziek. Het samenspel van de instrumenten klinkt aangenaam fris, verrassend compleet en rijkelijk in balans. Hun thuisbasis is Mechelen (BE) en ze speelden reeds talloze concerten in Vlaanderen en Nederland. Inmiddels zijn ze ook geen vreemde meer in het Rotterdamse, met eerdere optredens in de stadhuistuin, de Burgerzaal, Theater Islemunda en op het Stadspodium. 

Tom Van Peer - Beiaardier

Tom Van Peer

Tom Van Peer


 

Concert mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsmuziek Rotterdam