Kintsugi

A Staircase in Sound

Woensdag 26 juli
Laurenstoren
19u30 / 20u30 / 21u30

Toegang: 6 euro


Stadsbeiaardier Richard de Waardt & kunstenaar/componist Julie Zhu (VS) trakteren je op een muzikale ontdekkingsreis in de toren van de Laurenskerk. Het begint in de 25 meter hoge hal van de kerk met haar hypnotiserende akoestiek en leidt je langs 361 treden en vier zolders helemaal tot aan het dak van de Laurenstoren. De reis van beneden tot aan de top van de toren is een rauwe en zorgvuldig samengestelde ervaring voor de zintuigen, begeleid door hedendaagse en traditionele muziek op het carillon en andere muziekinstrumenten.

Kintsugi is de Japanse kunstvorm waarin gebroken keramiek wordt hersteld met vloeibaar goud. Daarin ligt een paradox verborgen, want het Kintsugi voorwerp wordt na het 'herstellen' nog mooier dan het ooit was. We zouden echter nooit een kom opzettelijk breken om haar vervolgens te repareren. 

Sinds mensenheugenis zijn kunstenaars geïnspireerd door pijn en verdriet. Vanuit die duisternis wisten ze juist schoonheid te scheppen. Beyoncé's lied Sandcastles is net als het goud in Kintsugi; het verbinden van de twee helften van haar autobiografische album Lemonade - ze laat zelfs een Kintsugi kom zien in haar videoclip. Ook de tragische en indrukwekkende Chaconne van J.S. Bach voor viool solo is een vorm van Kintsugi; Bach treurt om de dood van zijn vrouw en laat de muzikale vorm van een vreugdevolle hymne (chaconne) twee verwoeste helften verbinden. De verhalen van deze kunstenaars, verteld door middel van Kintsugi, zullen de inpiratie zijn van dit unieke project in de Laurenstoren. 

Vanaf het moment dat je binnenkomt in de kerk, sluit de massieve bronzen deur. Het komende uur hoef je niets meer te zeggen. Geblindoekt word je gehuld in een warme klankendeken, spelend met de hemelse akoestiek en oneindige reflecties in de hal van de kerk. Een stem leidt je via de trap naar boven, de toren in. Op iedere verdieping word je omringd en verrast door een ander geluid, een andere ervaring. Bach, Beyonce en Purcell klinken op het carillon, terwijl je de klokken voelt in plaats van hoort. Duizenden kilo's trillend brons. Eenmaal op het dak, maak je deel uit van de unieke skyline van Rotterdam. Laat ons Rotterdam vieren!

Julie Zhu

 

Concert mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsmuziek Rotterdam